Jézus Szíve Plébánia
Orosháza

FŐMENÜ

Frissítve: 2015-12-24

Újra indult a Karitász Orosházán

 

Az egyhetes karitász tábort június 29-étől július 3-ig tartó hétre hirdettük meg. Az iskolában lehetett jelentkezni a rászoruló gyerekeknek. Jelentkezési lapot töltöttek ki a szülők, jelezve estleges allergiát, vagy ételérzékenységet.
Az orosházi Jézus Szíve Plébánia Karitász csoportja vállalta a szervezést. Elég nagy volt az izgalom, hiszen még nem csináltunk nyári napközis tábort gyerekeknek.
Szerencsére a programot Emike tanárnő vállalta és becsülettel el is végezte. Hétfőn reggel a gyerekek sorra érkeztek a plébániára. Megszeppenve ismerkedtek, de gyorsan oldódott a hangulat.
Imával kezdtük a napot, kérve a Jó Istent, hogy jól teljen a hét.
Reggelire kakaós-csigát kaptak a táborozók, ebédre zöldborsóleves, brassói aprópecsenyével, uzsonnára margarinos kenyér, zalai felvágottal, zöldpaprika, paradicsom, ásványvíz, vagy tea, ki mit kért!
Másnap ismerősként indult a nap: ima, reggeli, Mózes és a hét csapásról beszélgetés, majd látogatás a múzeumba, ahol rácsodálkoztak a gyerekek a cséphadarótól a gulyás ruhájáig mindenre. Hazafelé még egy pettyes pillangóra is felfigyeltek, sőt még egy régi faragott kaput is figyelemre méltattak.
A főtéren versenyfutás tette változatossá a délelőttöt.
Ebédre tárkonyos krumplilevest, párolt rizst és tejfölös apró húst kaptunk.
Délután az uzsonna után görögdinnyével is megleptük a gyerekeket.
A múzeumban az űrhajózásról volt időszakos kiállítás, érdekes képeket és maketteket láthattunk!
Másnap reggelire túrósbukta, majd Emike néni „bibliai perceket” tartott a felebaráti szeretetről, a bocsánatkérésről és a megbocsátásról.
Ebédre palacsintát kaptak a gyerekek, nem kis örömükre. Utána fagyizni mentünk, egy magát megnevezni nem akaró doktornő hívta meg a csapatot a Semmelweis nap tiszteletére.
Uzsonna után még dinnye is volt. Bújócska, cso-csó bajnokság, aktiviti játékok közül választhattak.
Csütörtök! Verőfényes napsütésre ébredtünk. Szerencsére épp erre a napra terveztük „vízibomba csatajátékot”. A fürdőruhát és a törölközőt nem volt szabad otthon felejteni, a szivacsokról Misi atya, a langyos vízről pedig én gondoskodtam. Gyorsan fogytak a vízibombák, vizes volt minden. Egy óra felhőtlen boldogság: sikongás, futás, célzás (már amennyire lehet célozni egy vizes tégla alakú szivaccsal) és azonnal futás, hogy az ellenfél el ne találjon. Majd kezdődik elölről minden. Néha volt egy kis fegyverszünet, sőt félidőkor térfélcsere is, éppen úgy, mint a fociban.
Törölközés és szárítkozás után uzsonna. Persze volt reggeli és ebéd is, előtte és utána ima is.
Ebédre például: milánói makaróni, ami a gyerekek kedvence. Szerencsére ezt mindenki szereti. Mivel nagyon meleg volt, bőven fogyott a hazai készítésű bodza szörp, amit az egyik fiú anyukája hozott, persze az ásványvíz és a hideg tea is. Volt még idő a bungi készítésre is.
No még egy nap! A gyereke sajnálják, hogy nem tart legalább három hétig!!!
Ma reggel is korán keltünk. Fél kilenckor érkezett a Hetényi pékségből az almás kocka. Még meleg volt, ima után gyorsan nekiláttunk. Volt, aki az édes dolgokat nem szereti, annak felvágottas szendvicset adtunk, zöldpaprikával, paradicsommal.
Délelőtt egy nagy séta az új főtéren, futóverseny, sakkozás, beszélgetés. Hazaérve még egy kis bungi díszítés is belefért. Színes krepp-papírral, bambusszal tették szebbé a fiúk és a lányok is saját kis bungijukat. Csoportkép is készült.
Délben már nagyon várták az ebédet, amit egész héten a Fórum étterem szállított. Ma rántott hús a menü, sajnos enni kell előtte egy kis finom húslevest is házi tésztával. A krumplipüri is igazán jól sikerült. Utána sárgadinnye, görögdinnye falatkák.
A meggyes sütit már nem tudták megenni, így azt is elcsomagoltuk, hazavitelre.
Tóni bácsi készített finom vacsorát, amit szintén hazavittek, valamint a maradék pénzből még kaptak 2-2 liter tejet.
A legszomorúbb dolog, ha el kell bontani, amit építettünk. Könyörögtek is a lányok: maradjon jövőre... (!!), de Misi atya azt mondta, hogy majd jövőre ujjá építik.
Takarítás, rendrakás, melyben a gyerekek is aktívan részt vettek.
Misi atya imával zárta a tábort, megköszönve a Jó Istennek, hogy rendben volt minden.

Mi is köszönjük az egyház-megyei szervezet támogatását, ezzel lehetővé téve az ingyenes táborozást.
Köszönöm mindenkinek a munkáját, türelmét, hozzájárulását.
Remélem, jövőre is lesz lehetőségünk!

Hívunk és várunk minden katolikust, aki szeretne segíteni.

Jelentkezni a plébánosunknál lehet, szentmisék után vagy a plébánián.
Szeretnénk egy ifjúsági szekciót is alakítani, hogy bennük is tudatosuljon a segítség öröme.
Várjuk azokat, akik kedvet éreznek ehhez a feladathoz

Románné Séhorcz Magdolna
Karitász csoport vezető

 

Frissítve: 2015-10-02


A Katolikus egyház segítő csoportja újra megalakult február 27-én.
Minden ember feladata, hogy segítsen a rászorulókon.
Adjunk hálát a Jó Istennek, hogy tudunk adni és nem szorulunk rá mások támogatására!
Sajnos sokan vannak, akik - ha nem is kérik -, de jól esik nekik a segítség.
Ez lehet egy kedves szó, egy ima, amit együtt elmondunk, vagy egy kis anyagi támogatás.
2014 karácsonyra 42 családot tudtunk csomaggal segíteni, amit a hívek jótékony adományaiból és az egyház támogatásából finanszíroztuk. Ez úton is köszönjük az adományokat!
Adni jó! Ezt akkor érezzük, amikor felcsillan a gyermek szem, elmosolyodik az anya... Nem könnyű feladat, de megéri. A Húsvétra adott adományokat is nagy örömmel vettük és őszinte szívvel köszönjük!
Copyright © 2015 Iványi László